Maaike Pfann

maaikepfann

Yogamaaike in Ilpendam & Oostzaan

Yoga kwam in 2006 heel toevallig op mijn pad. Ik had nooit verwacht dat het iets voor mij zou zijn. Meteen was ik enthousiast en al na een jaar begon ik met een docentenopleiding. Inmiddels geef ik een aantal jaren les en zie ik hoe anderen genieten en groeien door mijn lessen, net zoals ik zelf nog steeds geniet en groei. Met yoga ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Je leert jezelf steeds beter kennen en voelen. Ik zie het als zelfonderhoud. Precieze aandacht voor jezelf, je lijf en je ademhaling. Een eiland van rust in de drukke week.

Yogamaaike

Er zijn veel verschillende manieren om yoga te benaderen. Ik voel me goed bij Alignment Yoga. Het is een vorm van Hatha Yoga die gebaseerd is op de yoga traditie én op de inzichten van de hedendaagse bewegingswetenschappen. Deze methode is ontwikkeld door Gert van Leeuwen en gaat uit van de rechte lijn (‘alignment’) van de rug. Bij Alignment Yoga wordt veel aandacht besteed aan de techniek achter de yogahouding. De yogahoudingen worden heel precies uitgelegd. In die zin is deze vorm van yoga vrij fysiek. Je gaat op zoek naar de balans tussen spanning en ontspanning. Tussen kracht en souplesse.

Veel blessures van de rug, nek en schouders zijn op te lossen door deze balans te herstellen. En dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daarvoor is heel geconcentreerde oefening nodig. Aandacht en stilte in je hoofd, zodat je je lichaam kunt leren kennen. Zo ontwikkel je lichaamsbewustzijn en ga je steeds beter voelen hoe je de spanning die zich in je lichaam heeft vastgezet met behulp van je aandacht en je ademhaling kunt loslaten.

De les

We werken wekelijks een thema uit, zodat een accent gelegd wordt op een specifiek deel van het lichaam of op een bepaald type oefening. Hoewel iedere yogales anders is, bestaat elke les uit een afgerond geheel. Er zijn voorbereidende oefeningen, voor- en achteroverbuigingen, draaiingen, omgekeerde houdingen, evenwichtsoefeningen, kracht- en balanshoudingen, ademhalings- en/of diverse ontspanningsoefeningen.
Al deze oefeningen en houdingen worden met aandacht en precisie uitgevoerd. De ademhaling speelt bij het uitwerken van de houdingen een belangrijke rol. Alignment Yoga werkt met hulpmiddelen zoals een rubberen strip en een rolletje om de spieren in boven- en onderrug te helpen ontspannen. De les eindigt met een korte ontspanning/meditatie.

Maaike Pfann

www.yogamaaike.nl